Otevřené hlavy – Devon Price (2021)

Jak se postavit všeobecné kultuře práce a produktivity? A co s tím má co dočinění mýtus self-made milionářů? Poslechněte si rozhovor se sociálními psychology Devon Price. Připravil Ondřej Trhoň.

Natočeno 2021. Premiéra 27. 9. 2021 (ČRo Rádio Wave, 19 min.).

Lit.:  Trhoň, Ondřej: Když nevěnujeme každý okamžik seberozvoji, cítíme se provinile, říkají psychologové Devon Price. In web ČRo Radio Wave, 27. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Sociální psychologie jako klíč k úzkostem současného světa. Alespoň tak funguje v podání Devon Price, výzkumníků na Loyola University v Chicagu. Price jsou nebinární – to proto množné číslo, v souladu s anglickými zájmeny they/them. Píšou o práci, autismu nebo kultuře efektivity, která prosakuje do všech aspektů našich životů. Jak z toho ven? V rozhovoru jsme rozebírali, jak souvisí osobní trable se společenským systémem nebo proč bychom neměli druhým spílat do lenochů.

Na začátku vaší knihy Laziness does not exist (Lenost neexistuje) kromě svých vlastních zkušeností s přepracováním popisujete taky příběh své kamarádky, která pracovala 50 hodin týdně, ale stále si připadala líná a neproduktivní. Zní mi to jako příklad impostor syndromu, česky taky syndromu podvodníka, o kterém se teď hodně mluví. Jak impostor syndrom zapadá do vašeho „mýtu lenosti“? 

Ohledně impostor syndromu máme sami dost ambivalentní pocity. Když ho používáme, často mluvíme o marginalizovaných lidech nebo těch, kteří jsou v pomyslném potravním řetězci na nejistém místě. Přijde mi vtipné, že o tom mluvíme jako o syndromu, a tváříme se, že je to individuální problém. Ve skutečnosti je to velmi logická reakce na to, když vám systém opakovaně dává najevo, že do něj nepatříte. Mnohem častěji jím trpí ženy, lidé jiné než bílé barvy pleti, trans lidé. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)