Host Apetýtu – Regina Slámová (2021)

Hostem Apetýtu byla vedoucí lékařka Centra paliativní péče Brno Regina Slámová. Připravila Jana Kobylinská.

Připravil ČRo Brno v roce 2021. Premiéra 5. 11. 2021 (ČRo Brno, 29 min.) v rámci pořadu Apetýt.

Lit.: Kobylinská, Jana: Paliativní péče je především o životě, i když je to život s nemocí, vysvětluje lékařka. In web ČRo Brno, 5. listopad 2021  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Umřít znamená vrátit se domů,“ prohlásila Matka Tereza, která celý svůj život věnovala péči o druhé. A lékaři v paliativní medicíně k tomu dodávají, že jde o to, abychom i v nemoci a odcházení měli možnost být mezi svými blízkými, bez bolesti a beze strachu.

Regina Slámová pracovala dříve jako internistka, při své práci se setkávala s pacienty, u kterých bylo jasné, že není v silách medicíny je úplně vyléčit, ale že je možné zmírňovat potíže, které některé choroby neodmyslitelně provázejí. Tak pro sebe objevila paliativní medicínu, protože v ní viděla naději pro takto nemocné.

„Staráme se o lidi s nevyléčitelnými chorobami. Může to vypadat jako nejtěžší medicínský obor, ale je hezký, protože můžeme lidem pomáhat, právě navzdory jejich nemoci,“ vysvětluje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)