Kladenští horníci ve stínu totalitních ideologií (2021)

Pavel Hlavatý. Před 175 lety bylo na Kladensku objeveno první velké uhelné ložisko. Publicistu Pavla Hlavatého inspirovalo toto výročí k výletu do rozhlasového archivu, kde hledal zajímavé dobové snímky s hlasy kladenských horníků.

Natočeno 2021. Premiéra 12. 11. 2021 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Hlavatý, Pavel: Kladenští horníci ve stínu totalitních ideologií. In web ČRo Plus, 12. listopad 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Fráze jako černé Kladno, kladenská stávka, dělnické hnutí na Kladně či události roku 1920 na Kladně byly nedílnou součástí tuzemské komunistické propagandy.

Na sociální korupci a demagogii však neměla monopol pouze totalita rudá. Ta hnědá horníky rovněž potřebovala, jak dosvědčují ukázky z reportáže a rozhovoru vybrané z protektorátního vysílání.

Autentické vzpomínky na první světovou válku, počátky komunistické infekce v tomto regionu – ještě před založením KSČ – i pokus o politický převrat z roku 1920 přiblíží vyprávění přímých účastníků těchto událostí, natočené po roce 1948.

Což se týká i doby bezprostředně po druhé světové válce a průběhu vítězného února na Kladně.

Kritika špatných sociálních podmínek části obyčejných horníků za reálného socialismu v rozhlase – v době panování tohoto reálného socialismu – prakticky nezaznívala. Něco málo odvážných poznámek samotných horníků se přece jen dochovalo a v pořadu zazní. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)