Interview Plus – Tomáš Salomon (2021)

Tomáš Salomon, generální ředitel České spořitelny, vítěze soutěže Mastercard banka roku. Vydala se Česká národní banka správným směrem, když na rozdíl od podobných institucí v Evropě začala zvyšovat úroky? Co všechno se pro běžného člověka kvůli tomu zdraží? Podaří se tak zkrotit inflaci, nebo se naše úspory stejně scvrknou? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2021. Premiéra 22. 11. 2021 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: Erhart, Michael – Bumba, Jan: Výhodnou hypotéku už lidé nezískají, úroky budou mezi 4 a 5 procenty, říká šéf České spořitelny. In web ČRo Plus, 22. listopad 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Česká národní banka (ČNB) kvůli hrozbě inflace přistoupila k razantnímu zvýšení úrokových sazeb na 2,75 procenta. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) to ale označil za nesmyslné a nepochopitelné. Podle generálního ředitele České spořitelny Tomáše Salomona se tak normalizuje cena peněz: „Normální cena peněz pro nás je někde mezi 2,5 a 3 procenty,“ uvádí v Interview Plus.

Vyjádření politiků ke krokům centrální banky nepovažuje za šťastné. Úkolem ČNB je totiž zajišťovat měnovou stabilitu a vzhledem k dostupným prognózám a statistikám prý nemají jinou volnou a jde o správná opatření.

Zvyšování základní úrokové sazby mimo jiné ovlivní i ceny hypoték, které v posledních dvou letech patřily k nejpopulárnějším úvěrovým produktům.

„Myslím, že situace na trhu většinu hráčů zaskočila. Poptávka je enormní a v letošním roce bude ten objem, který banky půjčí prostřednictvím hypotečních úvěrů, téměř dvojnásobný ve srovnání s předchozím obdobím,“ přibližuje Salomon.

Kvůli vyšším cenám hypoték pravděpodobně dojde k ochlazení trhu, mimo jiné i kvůli stále rostoucím cenám nemovitostí, které jsou dány nedostatečnou nabídkou. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)