13+ – Hlasování o důvěře vládě a Cena Jindřicha Chalupeckého (2022)

Připravila Anežka Jakubcová.
Hovoří Jindřich Šídlo – komentátor; Karina Kottová – ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého; Anežka Jakubcová – moderátorka.

Natočeno 2022. Premiéra 12. 1. 2022 (Rádio Proglas, 13:05 h.; 26 min.).

Lit.: Kuklová, Jana: J. Šídlo: Hlasování o důvěře vládě je mírová výměna vlády, je to nejdůležitější okamžik demokracie. Pořad v souvislostech. In web Rádio Proglas, Hostem úterního pořadu 13+ byl politický komentátor Jindřich Šídlo ze Seznam Zprávy. Hovořili jsme s ním o postavení a budoucnosti nové vlády, která dnes požádala poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry.

Hlasování předchází rozprava poslanců. Po úvodním vystoupení premiéra Petra Fialy (ODS) ji zahájil předseda ANO Andrej Babiš a následovali ho další opoziční poslanci. “Je pochopitelné, že opozice tento čas využije. Opozice má totiž právo mluvit a přesvědčovat tak své voliče. Je možné, že tato zkušenost Andreje Babiše a jeho lidi přesvědčí, že parlament není jenom žvanírna, ale je to užitečné místo pro diskuze,” poznamenal ve vysílání Proglasu Jindřich Šídlo.

Andrej Babiš ve své řeči označil programové prohlášení Fialovy vlády za nerealistické a obecné. Jindřich Šídlo v pořadu 13+ ale objasnil, že svým obsahem se toto prohlášení neodlišuje od těch předchozích: “Nepamatuju si programové prohlášení, které by svým obsahem bylo úplně konkrétní. Možná, že kdyby si Andrej Babiš přečetl svá dvě programová prohlášení, která psal, byl by sám překvapen, že nejsou úplně nejdetailnější. A pokud tam nějaké konkrétní věci byly, otázka je, nakolik se je podařilo naplnit. Programové prohlášení je prostě rituál, který patří k hlasování o důvěře vládě. Je to vlastně nejdůležitější okamžik demokracie, protože jde o mírovou výměnu vlády.”

Politický komentátor Jindřich Šídlo také připomněl, že vláda Petra Fialy přebírá Česko ve špatném stavu, ale nelze říct, že to zapříčinila jen rozhodnutí předchozí vlády. Některé okolnosti jako působení pandemie mohla ovlivnit jen částečně. “Lidé si tuto vládu zvolili, protože koaliční vítězné strany v předvolební kampani slibovaly, že problémy způsobené pandemií dokáží řešit lépe než Babišova vláda. A čtyřleté volební období ukáže, jestli šlo jen o alibi, nebo jestli vláda své sliby dokáže splnit,” okomentoval na Proglasu situaci nové vlády Jindřich Šídlo. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)