Vražedkyně nebo zavražděná? (2022)

Erich Hudec byl špičkový německý vědec s českými kořeny, který stál například za prvním televizním přenosem z olympiády v Berlíně. Po válce se s rodinou přestěhoval na Moravu, na zámek v Kunštátu.. Z jedné pracovní cesty se ale nevrátil a začal pracovat na tom, jak dostat za hranice i svou ženu Hildegardu, která mu s jeho objevy pomáhala, a syna Oldřicha. Veškeré plány ale zhatila tragédie, která se na kunštátském zámku odehrála v noci ze 7. na 8. června 1948. Komunističtí vyšetřovatelé přišli s vlastní verzí. Jaké ale měla ve skutečnosti pozadí jedna z největších záhad české kriminalistiky? Připravili Jitka Škápíková, Vilém Fránek. Autorka projektu Bronislava Janečková. Zvukový mistr Radek Veselý. Zvukové efekty Petr Šplíchal. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkují Matouš Ruml, Andrea Elsnerová, Alexandr Mojžíš, Martin Písařík, Růžena Merunková, Lucie Pernetová, Aleš Procházka. Vypráví Vilém Fránek.

Natočeno 2022. Premiéra 26. 1. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.; 27 min.) v cyklu Historie českého zločinu. Repríza 15. 4. 2022 (ČRo Plus, 22:30 h.).

Lit.: opa – Škápíková, Jitka: Vražedkyně, nebo zavražděná? V jedné z největších záhad české kriminalistiky figuruje StB a špičkový vědec. In web ČRo 2 Praha, 26. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Byl to špičkový německý vědec s českými kořeny. Díky němu se například uskutečnil první televizní přenos z olympiády v Berlíně. Ne každému ovšem byly jeho objevy po chuti. Proč ale musela zemřít jeho žena a syn, se dodnes nepodařilo zjistit. (…)

Erich Hudec vystudoval berlínskou techniku. Poté se věnoval přenosu informací na dálku. Jeho objevy však brzy začaly hrát důležitou strategickou výhodu ve vojenském soupeření.

Když pro rodinu přestalo být v Berlíně bezpečno, přestěhoval se v roce 1944 do Říčan u Prahy a v nedalekém Tehově se stal správcem vysílačky. Na konci války se mu podařilo přesvědčit německou posádku, aby se českým zaměstnancům vzdala bez boje, a tak bez úhony přežila i jeho laboratoř a vynálezy.

Zdálo se, že Erich Hudec bude moci v poválečném Československu začít nový život a soustředěně se věnovat vědě. V květnu roku 1946 ale proti němu vyšel nenávistný článek v Rudém právu. A tak se Hudcovi znovu stěhovali. Tentokrát do Kunštátu na Moravě. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)