Dopoledne s Proglasem – Winternitzova vila (2022)

Připravila Kateřina Rózsová.

Hovoří David Cysař, Kristina Cysařová, Kateřina Rózsová.

Natočeno 2022. Premiéra 1. 4. 2022 (Rádio Proglas, 9:00 h.; 54 min.). Repríza 22. 8. 2022 (Rádio Proglas, 0:05 h.).

Lit.: Fráňová, Veronika: Béžová princezna ze Smíchova. Winternitzova vila v Dopoledni s Proglasem. Pořad v souvislostech. In web Radio Proglas, V prvním dubnovém Dopoledni s Proglasem jsme se s naším mobilním studiem vydali do Winternitzovy vily, díla architektů Adolfa Loose a Karla Lhoty z roku 1932. O příběhu vily jsme mluvili s pravnukem Josefa Winternitze a vlastníkem stavby Davidem Cysařem a jeho manželkou Kristinou.

Najdeme ji na pražském Smíchově a podle interiérové barvy slonové kosti je nazývána též Béžová princezna. Nechal ji postavit pražský právník Josef Winternitz od Adolfa Loose a Karla Lhoty, přičemž stavba trvala pouhý rok. Byla svázána s osudem dalších židovských rodin, kterých se tak zásadně dotkla 2. světová válka. Během komunistické éry zde byla školka. Navrácená rodině byla v rámci církevních restitucí. K roku 2017 je vlastníkem Winternitzův pravnuk David Cysař.

Jak zásadní je pro vilu její raumplan? Čím je Winternitzova vila pro manžele Cysařovi, je i pro ně Béžovou princeznou? Jak probíhala rekonstrukce po navrácení majetku v rámci restitucí? Jak se s vilou sžívali a proč se ji v roce 2017 rozhodli otevřít veřejnosti? Jaké kulturní akce a pořady nabízí Winternitzova vila návštevíkům dnes? A kdyby měli manželé Cysařovi možnost promluvit si s Josefem Winternitzem a jeho manželkou, na co by se jich zeptali? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)