Autor na dnes – Tomas Tranströmer (2015)

Připravil Róbert Šedivý.

Hovoří překladatel a básník Milan Richter. Čte Alfréd Swan.

Natočeno 2015. Repríza 9. – 15. 11. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Jesenné potulky škandinávskou literatúrou: Švédsko. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 3. 11. 2023 (článek). – Cit.:  Na Litere najbližšie dva týždne pokračujeme v načatých potulkách Škandináviou a jej literárnou tvorbou. Štartovali sme Fínskom, prešli Nórskom, aby sme sa počas nastávajúcich siedmich dní premiestnili do Švédska a zmapovali všetko, čo sa oplatí. (…)

Aj Róbert Šedivý sa bližšie prizrie osobe a dielu Tomasa Tranströmera. Jeho relácia bude o vyštudovanom psychológovi, ktorý fungoval v druhej polovici 20. storočia ako profesionálny básnik a ktorý sa v plnom zdraví tešil z poézie v sebe – a zo seba v poézii. Totiž, keď sa vo Švédsku alebo hockde inde zastavil čas, bol pritom a zapĺňal papier myšlienkami. Tie myšlienky boli vždy (ale skutočne vždy) na prvom mieste a nikdy sa nebili o priestor s rýmami. Aj preto vzniklo vzácne dielo, v ktorého priestore sa dá chodiť bez toho, aby čitateľ vnímal plynutie času…  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)