Interview Plus – Johana Nejedlová (2024)

Johana Nejedlová, publicistka a zakladatelka spolu Konsent, který se věnuje prevenci sexuálního násilí. Případ, ve kterém od soudu odešel s pouhou podmínkou muž, který přes dva roky znásilňoval nevlastní dceru, šokoval veřejnost, ale odborníky příliš nepřekvapil. Podle nevládních organizací každý druhý pachatel znásilnění vyvázne v České republice s podmíněným trestem. Nahlíží česká justice i celá společnost na znásilnění příliš benevolentně? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2024. Premiéra 22. 1. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: Bumba, Jan – ert (= Erhart, Michael): Polovina pachatelů znásilnění odchází s podmínkou, je to systémový problém, upozorňuje publicistka Nejedlová. In web ČRo Plus, 22. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Případ, ve kterém od soudu odešel s pouhou podmínkou muž, který přes dva roky znásilňoval nevlastní dceru, šokoval veřejnost, ale odborníky příliš nepřekvapil. „Nadzvedlo mě to ze židle, ale že by mě to překvapilo, to se říct nedá,“ říká publicistka Johanna Nejedlová, zakladatelka spolu Konsent, který se věnuje prevenci sexuálního násilí. (…)

Poukazuje přitom na analýzu organizace proFem, podle které každý druhý pachatel znásilnění vyvázne s podmíněným trestem.

„Vzpomínám si na případ dědečka, který zneužíval svého asi šestiletého vnuka, a taky dostal podmínku. Vysvětlení bylo, že chlapec si to nebude pamatovat,“ popisuje.

Podle studie právního teoretika Jakuba Drápala je v Česku znásilnění trestáno nejpřísněji hned po vraždě, Nejedlová ale upozorňuje, že to není v rozporu s výše uvedenou statistikou.

„To, že polovina pachatelů odchází s podmínkou, prostě dobře není. Odrazuje to oběti od toho, aby znásilnění hlásily, protože se s pachatelem budou dál potkávat. Kdo by asi chtěl mít v rodině odsouzeného otčíma, který nešel do vězení. A zároveň to dostatečně neodstrašuje případné pachatele,“ shrnuje své výhrady. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)