Interview Plus – Pavel Hroboň (2024)

Pavel Hroboň, lékař, bývalý náměstek ministra zdravotnictví a v současnosti člen Národní ekonomické rady vlády. Českému zdravotnictví hrozí v nejbližších dvou dekádách vážný otřes. Poskytuje nejnovější plán ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a jeho týmu návod, jak se kolapsu vyhnout? Moderuje Petr Dudek.

Natočeno 2024. Premiéra 9. 5. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: aste – Dudek, Petr: V českém zdravotnictví je peněz dost. Nevyužíváme je ale účelně, říká lékař a člen NERV Hroboň. In web ČRo Plus, 9. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: České zdravotnictví potřebuje změnu. Ministr zdravotnictví tak zveřejnil první verzi plánu na jeho záchranu. Plán pojmenovaný Strategické analýzy potřeb rezortu zdravotnictví: Koncepce podložená dostupnými daty měl být hotový začátkem roku, ale kvůli jeho rozsahu je až nyní. Podle lékaře a bývalého náměstka ministra zdravotnictví Pavla Hroboně, který je členem Národní ekonomické rady vlády, si dokument všímá celé řady okolností a trendů, které jsou ve zdravotnictví důležité.

Zároveň Hroboň vnímá jako velké plus to, že vláda nepřekládá dokument jako finální, ale je otevřena veřejné diskusi a přiznává, že se na dokumentu bude ještě pracovat.

Zatím se dokument věnuje především problémům ve zdravotnictví, řešení se tam objevují v menším měřítku. Mezi problémy řadí například nedostatek lékařů v konkrétních odvětvích, nejasnou odpovědnost zdravotních pojišťoven, organizaci nočních pohotovostí a přesčasů nebo třeba finance. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)