Vlna – Na ostrov lásky se jezdí za followery (2024)

Jaké stereotypy a archetypy nám reality TV neustále servíruje? A jak ovlivňují nejen samotné účastníky, ale i naše vlastní vnímání lásky, krásy a úspěchu? Pořad připravila Sarah Abulkasim.

Hovoří socioložka médií Irena Reifová.

Natočeno 2024. Premiéra 26. 9. 2024 (ČRo Rádio Wave, 29 min.) v cyklu Vlna.

Lit.: Abulkasim, Sarah: Na ostrov lásky se jezdí za followery. Reality TV je inkubátor na influencery, říká socioložka médií Irena Reifová. In web ČRo Radio Wave,  26. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Guilty pleasure, nízká zábava nebo bizár. To jsou nálepky, které často doprovází debaty o seznamovacích reality shows a naší obhajobu jejich sledování. Přesto tyto pořady dominují žebříčkům sledovanosti a jen v České republice se letos dočkáme minimálně čtyř nových premiér. Opravdu jde jen o pokleslou zábavu, nebo nám tyto pořady mohou prozradit něco hlubšího o naší společnosti, vztazích a kulturních normách?

„O společnosti to vypovídá spoustu věcí. Kdybych měla vybrat něco hodně výrazného, tak je to asi to, jak důležité jsou dnes emoce jako něco, co chceme jako diváctvo vnímat, čemu se chceme vystavovat a co chceme vstřebávat,“ vysvětluje socioložka médií Irena Reifová.

Studie, které zkoumají divácké diskuze, poukazují na to, jak je pro sledující důležitá přirozenost a autenticita. Zajímavé je, že zároveň akceptují estetické standardy, které jsou těmito pořady nastaveny. „Je pravda, že většina účinkujících, zejména ve středoevropských reality shows, má podobné vzhledové rysy. Ve více multikulturních společnostech se pomalu ustupuje od sexuální heteronormativity a objevují se zde různé etnické skupiny či lidé se zdravotním znevýhodněním. V Česku ale zůstává obsazení stále poměrně homogenní,” říká Reifová.

A mají vůbec vztahy, které vzniknou v uměle vytvořeném prostředí seznamovacích reality pořadů, šanci přežít i v reálném životě? „Považuji to spíše za výjimku než pravidlo. Účastníci těchto pořadů jsou často motivováni spíše hledáním popularity nebo budováním influencerské kariéry než hledáním skutečného vztahu. I když se může stát, že si někdo najde partnera, většina soutěžících to vidí jako příležitost k sebepropagaci,“ dodává. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)