Expedícia Salamander (Expedice Salamandr, 2018)

Ján Mikuš. Původní rozhlasová hra. Dramaturg Egon Tomajko. Hudební spolupráce Ján Fiala. Mistr zvuku Peter Janák. Scénář a režie Ján Mikuš.

Osoby a obsazení: členové posledního společenství Salamandr: Ján Kuro Kuráň, 13 let (Milan Jareš), Majo Kubík, 12 (Jakub Kováč), Stano Stanly Štofčík, 11 (Nikolas Kovalov); turisti z Bratislavy: Miško, 10 (Ján Fašánek), Zuzana, 12 (Tatiana Penovová); kluci z odvrácené strany města: Andrej Meď, 14 (Boris Barina), Jozef Ruda, 15 (Aleš Lukačevič), Ivan Hlinník, 13 (Michal Pecha), Jakub Zlato, 8 (Jakub Tomajko); Robo, Miškův otec (Ondřej Daniš), Peter, Zuzčin otec (Juraj Smutný), Tóno, stařec z Banské Štiavnice, horník (Ján Haruštiak), věštkyně Lú z Banské Štiavnice (Mariana Mackurová).

Nastudovala Banská Bystrica v roce 2018. Premiéra 29. 12. 2018 (SRo Rádio Devín, 13:00 h). Repríza 26. 4. 2019 (SRo 8 Rádio Litera, 12:30 h.).

Pozn.: Živý poslech 29. 12. 2018 (12:55)  v Art Cafe, Banská Štiavnica.

Lit.: Mikuš, Ján: Expedícia Salamander (RTVS_2018). In web YouTube, 27. 12. 2018 (článek + upoutávka). – Cit.:  Ján Mikuš vo svojej novej rozhlasovej hre Expedícia Salamander nadväzuje na predošlý príbeh rodinného výletu otcov so svojimi deťmi, ktorí sa rozhodli vyhľadať stred sveta. Filozofickejšie ladený príbeh nielen o kríze stredného veku odohrávajúci sa v lesoch a jaskyniach Slovenského raja vystriedalo kúzelné mesto Banská Štiavnica. Autor vo svojej novej výprave vzdáva hold tradícii tzv. Foglarových príbehov, kde hlavnými hrdinami sú najmä deti. Postavy Posledného spoločenstva Salamander sa tak počas jedného dňa a noci prepadávajú hlbšie a hlbšie nielen do útrob banského mesta, ale najmä do nedávnej minulosti a dostanú sa k záhadnému denníku skauta Jána Truchlíka.

Ján Mikuš prináša pre detských hrdinov i poslucháčov závažné témy súčasnosti, ktoré driemu v „odvrátených stranách“ turisticky príťažlivých miest. Kolektívny hrdina – Spoločenstvo čestných bojovníkov musí zabrániť dezinterpretácii dejín. Samozvané domobrany sa militarizujú a prezentujú xenofóbne názory súčasnosti. Nástup Hlinkovej gardy i komunistická likvidácia skautingu v Banskej Štiavnici sú témy, ktorými autor atakuje hrdinov i poslucháčov. Plná dôvera v čestnosť, odvahu i múdrosť dnešnej mládeže je tak kľúčovou výzvou Jaroslava Foglara i Jána Mikuša.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)