5:59 – Korespondenční volba: Dva pohledy ze zahraničí (2024)

Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Eduard Freisler, Dominika Kubištová. Sound design a hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: Poslanecká sněmovna, Český rozhlas Radiožurnál, facebook Tomia Okamury.

Hovoří politolog Milan Babík a profesorka politické sociologie z Vídeňské univerzity Anna Durnová.

Natočeno 2024. Webová premiéra 18. 1. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 33 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Čeští krajané: Korespondenční volba je občanské právo. In web Seznam Zprávy, 18. 1. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Sněmovna začala ve středu projednávat korespondenční volbu, která budí mezi poslanci vzrušenou debatu. V podcastu 5:59 nabízíme perspektivu dvou českých politologů, kteří dlouhodobě žijí ve Spojených státech a Rakousku a během voleb zažívají podobná úskalí jako další Češi žijící v cizině. (…)

Podle vládní koalice narovnání volebních práv pro Čechy žijící v zahraničí, podle opozice účelová změna, která ohrožuje právo lidí na tajnou volbu. Korespondenční volba po čase opět rozštěpila politické strany na dva nesmiřitelné tábory a do Sněmovny opět přinesla několikahodinové projevy a bojovnou náladu.

Zejména poslanci z hnutí ANO během středečního jednání v dolní komoře Parlamentu zmiňovali, že korespondenční volba nemůže zaručit tajné hlasování. „Tou nejzásadnější námitkou je, že korespondenční volba prolamuje princip tajné a svobodné volby a otevírá prostor pro nátlak a manipulaci s hlasy,“ řekl například šéf strany a expremiér Andrej Babiš.

 Politolog Milan Babík, který působí na Colby College ve Spojených státech a který tam pravidelně volí, se proti tomuto argumentu vymezuje. „Setkal jsem se s názory, že korespondenční volbu provází určitá rizika, že nemůže zaručit tajnost, že může docházet k volebnímu podvodu, ale tyto obavy mně přijdou trochu liché i z toho důvodu, že ani tradiční volby v kamenných místnostech jim nezamezují. Hlasy se dají koupit i během klasických voleb,“ vysvětluje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)