Řečí peněz – Jana Matesová (2023)

Jak moc si vážíme svobody a demokracie? A jakou mají tyto neekonomické součásti našeho života cenu a přínos pro byznys? Otázky, na které v Řečí peněz odpoví ekonomka Jana Matesová. Ptát se bude Václav Pešička.

Natočeno 2023. Premiéra 16. 11. 2023 (ČRo Plus, 11:10 h.; 25 min.).

Lit.: fos – Pešička, Václav: Kdyby nepřišel komunismus, Česko by bylo dnes až třikrát bohatší, usuzuje ekonomka Matesová. In web ČRo Plus, 16. listopad 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Během listopadových dní roku 1989 Češi i Slováci žádali především svobodu a demokracii. Tehdejší československá společnost za sebou měla desetiletí komunistické totality, kdy centrální moci podléhala nejen společnost, ale také ekonomika. Ta na tom přitom do nástupu komunistického režimu nebyla vůbec špatně.

„Ještě v roce 1950 jsme byli mezi první desítkou nejvyspělejších zemí světa s relativně velmi nízkou chudobou oproti tomu, jak to bylo v jiných kapitalistických zemích, vysokou vzdělaností a produkcí na obyvatele,“ vysvětluje ekonomka Jana Matesová, bývalá zástupkyně České republiky ve Světové bance.

„Čili v rámci tehdejšího světa s relativně velmi vysokou životní úrovní,“ doplňuje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)