Osobnost Plus – Marek Příhoda (2024)

Marek Příhoda, rusista a historik z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, ředitel Akademického centra Borise Němcova. Putin je před březnovými volbami v Rusku směrem k Ukrajině čím dál ostřejší. Experti se shodují, že výsledek těchto voleb je znám předem, ale dá se odhadnout, s čím přijde Putin po volbách? Kolik je v Rusku rozhodných stoupenců války po dvou letech? A co si máme představit pod pojmem válečná ekonomika v Rusku? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 18. 1. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 25 min.).

Lit.: lup – Tachecí, Barbora: Až Putin vyhraje volby, může přijít nová velká vlna mobilizace. Válku teď podporuje asi 10 až 15 procent Rusů, říká rusista Příhoda. In web ĆRo Plus, 18. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: „Od ruského prezidenta Vladimira Putina teď slyšíme možná překvapivě tvrdé výroky – jeho machistický postoj ho provází ale od začátku kariéry,“ komentuje rusista a historik Marek Příhoda. Putin totiž nedávno znovu pohrozil úderem, ze kterého se Ukrajinci nevzpamatují, Ukrajince pak označil za pitomce s vymytými mozky, protože prý mohli mít mír už dávno.

„Nemění se tvrdost Putinovy rétoriky, ale mění se objekt, na který je to směřováno. Nejdřív to byli teroristé – vzpomeňte na jeho slova, že bude ničit teroristy všude –, pak Západ, Spojené státy a v posledních letech je to Ukrajina,“ vypočítává rusista z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a ředitel Akademického centra Borise Němcova v Osobnosti Plus.

„Média si všimla hlavně slova pitomec, hlupák – v ruštině je to придурок/pridurok. To slovo ale není úplně nejhorší nadávkou a je spíš jen třešničkou na velkém dortu upečeném z agresivních výroků vůči Ukrajině.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)