Host Lucie Výborné – Petr Jarchovský (2024)

Hostem je Petr Jarchovský, scenárista. „Dobrosrdečnost“, tak charakterizují pamětníci zpěvačku Evu Olmerovou. Scenárista Petr Jarchovský o této jazzové zpěvačce napsal třídílnou rozhlasovou sérii. Čím ji ovlivnil dědeček diplomat ve službách Britského království? A kvůli čemu ji obtěžovala StB? Moderuje Lucie Výborná.

Natočeno 2024. Premiéra 18. 1. 2024 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h.).

Lit.: zup – Výborná, Lucie: Psát pro rozhlas je jako mít cukrovku a jít do cukrárny, směje se scenárista Jarchovský. Napsal rozhlasovou hru Olmerka. In web ČRo 1 Radiožurnál, 18. leden 2024 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Dobrosrdečnost”, tímto slovem charakterizují pamětníci zpěvačku Evu Olmerovou. Scenárista Petr Jarchovský o této jazzové zpěvačce napsal třídílnou rozhlasovou sérii Olmerka, která má premiéru 21. ledna na Vltavě. „Nechtěl jsem vypravovat skličující příběh o velké hvězdě, která se ničí alkoholem, ale zaměřit se na její zrození předtím, než se dostane na křižovatku života,“ vysvětluje Jarchovský. Co všechno je ve hře fabulace?  (…)

Četl jsem vzpomínky poctivě sepsané panem Jaroslavem Kříženeckým, dokonce je tam  zapsaná výpověď. Samozřejmě to není ověřené ze tří zdrojů. Ale například konflikt se Státní bezpečností, která ji několikrát vyslýchala, měla a šli po ní. Důvodem bylo hlavně to, že měla velmi noblesní kořeny. Její dědeček měl anglické státní občanství. Ona, která měla pověst drsňačky ze čtvrté cenové skupiny, měla takovýto vznešený původ. A o tom ten seriál taky je, o jejím dětství a dospívání.

Já se snažím vycházet v základech ze skutečnosti a dotvářím pouze detaily. Dovolil jsem si trošku fabulovat, například první manželství Evy Olmerové bylo velmi zvláštní, nechci úplně prozrazovat okolnosti, je to ostatně v seriálu. Pak přišlo druhé manželství. Dovolil jsem si délku známosti mezi těmi dvěma osobami časově natáhnout na víc, než to asi ve skutečnosti bylo. Obdivuju práci Petera Morgana, který stojí za sérií The Crown, který pracuje s reálnými, podloženými základy a domýšlí detaily, aby příběh lépe fungoval. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)