Chyba systému – Digitalizace státu (2024)

Moderuje Jan Pokorný. Editorka Karolína Kašparová. Zvukový obal Jaroslav Pokorný. Grafika František Novotný. Kreativní producent Lukáš Sapík.

Hosté: Apolena Rychlíková, David Klimeš a bývalá ministryně informatiky a podnikatelka Dana Bérová

Natočeno 2024. Premiéra 18. 10. 2024 (ČRo Plus, 53 min.).

Lit.: ert (= Erhart, Michael) – Pokorný, Jan: Bérová: Tlak na úspory v digitalizaci vede do slepých uliček, které jsou ve výsledku dražší. In web ČRo Plus, 18. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Vláda rozhodla nepokračovat ve vývoji digitalizovaných systémů stavebního řízení spuštěných v červenci. Tento krok opět poukazuje na dlouhodobé problémy s prosazováním digitalizace veřejné správy v Česku. V jakém je stavu? „To se úplně slušně říct nedá. Tak přesně tam si myslím, že je,“ konstatuje bývalá ministryně informatiky a podnikatelka Dana Bérová. (…)

E-government má zajistit efektivnější fungování veřejné správy díky využití informačních systémů, které úředníkům zjednoduší práci a přinesou úspory. Státu se ale digitalizace na rozdíl od soukromé sféry nedaří.

„Hrůzostrašné je, že se informatizace řídí zákony, které jsme přijali před 20 lety. To byly zákon o informačních systémech veřejné správy a telekomunikační zákon jako ten stavební kámen. Ale po Ivanu Langerovi a Zdeňku Zajíčkovi (oba ODS) už nebyl žádný politik, který by si to vzal jako své politické téma,“ diví se ministryně z let 2005 a 2006. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)