Karlu Krylovi k sedmdesátinám

(Tisková zpráva Českého rozhlasu)

12. dubna 2014 by Karel Kryl oslavil 70. narozeniny. Dovolte mi Vás seznámit, jak si tuto významnou osobnost připomenou stanice Českého rozhlasu.

Radiožurnál pořádá 8. dubna od 20.00 hodin ve Velkém sále Lucerny koncert „Karel Kryl 70“ k nedožitým 70. narozeninám Karla Kryla. Jeho písně zazpívají T.Klus, A.Langerová, M.Irglová, M.Hrůza, Xindl X, skupina Divokej Bill nebo Projekt Salome ve spolupráci s Epoque Quartetem a P. Maláskem. Záznam tohoto vyprodaného koncertu mohou posluchači slyšet 15. 4. od 20.00 hodin ve vysílání Radiožurnálu, regionální stanice Českého rozhlasu pak koncert odvysílají ve středu 23. dubna také ve 20 hodin.

Dvojka věnuje v sobotu 12. dubna od 20.00 hodin pořadu RozHraní  večeru s Karlem Krylem a Rudolfem Hrušínským. Připravil a moderuje Tomáš Černý. Součástí RozHraní bude také hudební pořad Karel Kryl swingový, ve kterém se představí Karel Kryl jako interpret swingových melodií, tedy v pozici, ve které ho nikdo nezná.

 

Vltava připravila hned několik pořadů:

pondělí 7. 4. – pátek 12. 4. vždy v 10.00, Karel Kryl: Země lhostejnost. Politické komentáře, které vycházely mezi lety 1990 – 1993 v regionálních periodicích Moravskoslezský den a Znojemsko, jsou aktuálním hlasem do diskuse o přítomnosti a budoucnosti, české společnosti, politiky a kultury. Připravila Tereza Adámková, Český rozhlas Brno. Stejné texty byly námětem stejnojmenné hry, uváděné v současné době ve Švandově divadle v režii Dodo Gombára.

pondělí 7. 4. – 11. 4. vždy v 6.50, Ranní úvaha Michala Stehlíka: Karel Kryl a svoboda slova; Karel Kryl a česká identita; Karel Kryl jako permanentní kritik; Karel Kryl rozporuplný a Druhý život Karla Kryla.

sobota 12. 4. 0.00, Bedřich Ludvík: Duch Karla Kryla. Minutová hra.

sobota 12. 4. 9.30, Nepohodlný Karel Kryl. O málo známých a často přehlížených stránkách života a díla jasnozřivého básníka a zpěváka rozmlouvají se svými hosty – senátorkou Eliškou Wagnerovou, publicistou Arnoštem Wagnerem, publicistou Martinem Štumpfem, filmovým režisérem Dušanem Rapošem a zpěvačkou Dášou Vokatou – Vladimír Hendrich a Vojtěch Klimt. Ze záznamu bude na Karla Kryla vzpomínat básník Ivan Martin Jirous.

sobota 12. 4. 14.00, Václav Havel: Vernisáž. V produkci českého oddělení Rádia Svobodná Evropa hraje Karel Kryl hlavní roli disidenta Vaňka.

sobota 12. 4. 23.18, Hudební fórum s Ivanou Radechovskou. Karel Kryl – malý velký písničkář. Slovem provázejí Jiří Černý a autorka pořadu. Repríza z 28. 7. 2004.

neděle 13. 4. 16.00, Nebe dokořán. Místo, kde se víra stává inspirací. Děkuji, za to že miluji. Písně Karla Kryla, které otvírají nebe.Připravil Karel Vepřek.

neděle 13. 4. 20.00, Schůzky s literaturou. V akváriu srdce ryju do vorvaně. Pásmo nejen o rozhlasových dílech písničkáře, básníka a novináře Karla Kryla připravila a režii má Tereza Adámková, Český rozhlas Brno. Pásmo bude čerpat z rozhlasových i písemných vzpomínek těch, kteří Kryla znali, ale i z jeho knih, básní či autentických nahrávek jeho rýmovaných komentářů /rozhlásků z archivu.

 

Český rozhlas Plus se bude věnovat K. Krylovi v pátek 11. 4. v 18.40 hodin v pořadu Zaostřeno. Bude mimo jiné také o tom, že už rok se snaží získat neteř Karla Kryla peníze na vybudování jeho pomníku. Přestože se se 70. výročím narození Karla Kryla pojí řada oslav a koncertů a zpěvák je vzýván jako ikona, na prostý pomník ve tvaru anděla se za dvanáct měsíců podařilo vybrat jen 60 tisíc korun. Zároveň se posluchači mohou těšit na 25 let starý rozhovor, který autor pořadu Lubomír Smatana získal z archívu amatérského hudebního fanouška.

 

Radio Wave připravilo na středu 9. dubna exkluzivní rozhovor s Marlene Krylovou.

Regionální stanice: Český rozhlas Pardubice bude vzpomínat na Karla Kryla, ne jako na muzikanta, ale jako výtvarníka. Český rozhlas Plzeň v premiéře odvysílá v sobotu 12. 4. 9.45 hodin a v repríze od 14.45 hodin hudební pořad Hvězdy hity legendy – Karel Kryl, ve kterém se průřezově představí osobnost K .Kryla, jeho názorů a následné promítnutí do hudební tvorby. Český rozhlas Ostrava chystá pořad D. Misařové Ortel samoty věnovaný Karlu Krylovi, který bude vysílat v sobotu 12.4. od 15.04 – 15.54. V pořadu uslyší posluchači nejen archivní rozhovor s K. Krylem, ale i písničky v jeho podání natočené v Ostravě v listopadu 89 na koncertě Folkfórum. Jelikož se Karel Kryl narodil přímo v Kroměříži a měl Brno rád, bude Český rozhlas Brno vysílat řadu zpravodajských a vzpomínkových příspěvků od pátku 11. 4.. Například v jedné z nejoblíbenějších rubrik ČRo Brno „Deníček Josefa Veselého“, která bude v sobotu 12. 4. v 7.20 hodin celá věnována Karlu Krylovi. Bude také sledovat happeningy akce Anděl pro Kryla. Karel Kryl totiž ještě za svého života projevil zájem mít na svém náhrobku sochu anděla od Karla Frona. Na konec by tento Anděl měl zdobit některé z brněnských prostranství. Zároveň brněnský rozhlas natočil výpovědi lidí, kteří pamatují Karla Kryla z dětství, které nabídne během pátku i soboty.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)