Osudové ženy 1/??? (2017-2023)

Nový seriál ČRo Dvojka Osudové ženy přinese příběhy Mileny Jesenské, Olgy Scheinpflugové, Berty Suttner nebo Anny Falcké. Připravila Ivana Denčevová. Spolupráce na dokudramatech Hynek Pekárek. Režie Michal Bureš.

Natočeno 2017-2023. Premiéra 1. dílu 10. 3. 2017 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 25 min.).

Webový speciál Osudové ženy

Obsah: 1. Alma Mahlerová – 2. Růžena Vacková – 3. Jana Krejcarová – 4. Milada Součková -  5. Anna Sedláčková – 6. Emma Destinnová – 7. Anna Falcká. – 8. Rosa Holubová. – 9. Marie Kolowrat-Krakovská – 10. Marie Švermová – 11. Olga Scheinpflugová. – 12. Žofie Chotková – 13. Hana Krupková – 15. Tonka Šibenice – 16. Marie Majerová – 17.

18. Anna Letenská – 19. Anna Pammrová – 20. Bertha von Suttner – 21. Vladimíra Čerepková -

Lit.: Denčevová, Ivana: Osudové ženy. In web ČRo 2 Praha, březen 2017 (článek). – Cit.: Populárně-naučný seriál připomíná výjimečné ženy našich zemí v dobových souvislostech a kontextu jejich života nebo tvorby. Součástí každého pořadu jsou i dobové zvukové materiály.

Někdy se zdá, že dějiny vytvářeli hlavně muži a role žen je opomíjena. A nemusí se to týkat jen žen, které se opravdu zapsaly do historie v nejrůznějších oborech. Ale taky žen, které vytvářely jisté prostředí a tak se samy stávaly osudovými.

Nejen pro své blízké, ale i pro širší společenství a s jistým odstupem i pro nás v současnosti. Řadu z těch, o kterých budou jednotlivé pořady, nenajdete v učebnicích dějepisu. Ale s jistou nadsázkou se dá říct, že ani jejich mužové by se tam bez nich nedostali.

Každý životní příběh je spjat s osobním životem, milostnými a partnerskými vztahy. Ty často vytvářejí mimořádně důležité mezníky našeho rozhodování, našich životních cest. I to patří k osudovým ženám. Stejně jako dobový kontext, prostředí, ze kterého pocházely a tehdejší společensko-politická situace.

Lit.: Koutský, Pavel: Recenze: Seriál Českého rozhlasu Osudové ženy přináší kvalitní a strhující zábavu. In web Mediahub, 16. 3. 2017 (recenze). – Cit.: Český rozhlas Dvojka v poslední době prochází zajímavou změnou programu a zatím to vypadá, že nahoru jde nejen kvalita, ale i přitažlivost i pro mladší (ale stále náročnější) posluchače.

Jedním z nových pořadů, který se poprvé na rozhlasových vlnách Dvojky objevil v pátek 10. 3., je seriál Osudové ženy, který si klade za cíl představit neznáme ženy vedle velmi známých mužů a zároveň tak i ženy, které se v dobách minulých dokázaly v mužské společnosti prosadit, byť to ne vždy šlo snadno. První díl přinesl osud manželky dvou velikánů Gustava Mahlera a Franze Werfela – Almy Mahlerové. Další díly jsou věnovány třeba příběhu Růženy Vackové nebo Jany Krejcarové, dlouholeté partnerky Egona Bondyho.

Dvojka ve svém novém pořadu přinesla nejen zajímavé téma a s ním strhující příběhy, ale hlavně se tvůrcům povedlo brilantně balancovat na hraně mezi historickou přesností a strhující dramatizací jednotlivých osudů. Výsledný mix pak v ani ne půlhodinové stopáži dokázal představit vše podstatné ze života vybraných žen a díky dramatizaci některých částí se nemusíte bát, že by pořad Osudové ženy sloužil namísto počítání oveček. Naopak. Strhující příběhy díky svému zpracování dokáží zaujmout i méně náročného a pozorného posluchače. Dvojka nám v Osudových ženách předvedla rozhlasový dokument v nejvyšší možné kvalitě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)